فوماریک اسید چیست؟

0

فوماریک اسید چیست؟

مشخصات ماده
نام ماده : فوماریک اسید

نام انگلیسی : Fumaric acid

نام های معادل : trans-butenedioic acid ؛ Allomaleic acid ؛ Boletic acid ؛ Donitic acid

فرمول مولکولی : C4H4O4

جرم مولکولی : ۱۱۶/۰۷ گرم بر مول

CAS Number : 110-17-8

اسید فوماریک
این ماده یک اسید نسبتا قوی است و نسبتا حلالیت کمی دارد. اما برای افزایش حلالیت آن، ذرات آن را کوچک تر می کنند تا حلالیت آن را افزایش دهند. این اسید رطوبت جذب نمی کند و در ۱۰۰ گرم از آب و در دمای اتاق، مقدار ۶۳ گرم از این ماده حل می شود. از این اسید در صنایع غذایی استفاده می شود و از آن به عنوان یک ماده ی ضد اکسایشی استفاده می شود. همچنین به خاطر داشتن خاصیت جذب بسیار کم رطوبت، از این ماده در مواد غذایی استفاده می شود.

علاوه بر این، این ماده می تواند باعث افزایش قابلیت جاری شدن مواد و به عنوان یک نگه دارنده غذایی استفاده شود. به خاطر داشتن این خاصیت ها، این ماده در دسرها، آبنبات ها و کلی مواد غذایی دیگر استفاده می شود. همچنین از این ماده در دسرهای ژلاتینی نیز استفاده می شود. در این کاربرد، این ماده قدرت ژله ای بودن ماده را افزایش می دهد.

فوماریک اسید در تولید رزین های پلی استری و الکل های پلیی هیدریک نیز کاربرد دارد. همچنین از این ماده به عنوان تثبیت کننده رنگ ها نیز استفاده می شود. فوماریک اسید طعمی مانند میوه دارد. فوماریک اسید به طور طبیعی در شاه تره، گلسنگ و خزه یافت می شود.

فومارات یک واسطه در چرخه اسید سیتریک است. این چرخه یکی از چرخه های تولید انرژی سلول ها از آدنوزین تری فسفات به دست آمده از غذا است. این ماده واسطه ای است که در اثر اکسیداسیون سوکسینات تولید شده و سپس توسط آنزیم فوماراز به مالات تبدیل می شود. پوست انسان در معرض تابش آفتاب، اسید فوماریک تولید می کند. فوماریک اسید یک جزء کلیدی در زندگی گیاهان به شمار می رود.

ساختار فوماریک اسید به صورت زیر است .

ساختار فوماریک اسید
سیس و ترانس فوماریک اسید
این ماده، ترانس ترکیب ۲-بوتن، ۱ و ۴ دی اوئیک اسید است. سیس این ترکیب را نیز مالئیک اسید می نامند. این دو ماده خاصیت های متفاوتی دارند. مالئیک اسید ناپایدار از فوماریک اسید است اما حلالیت بیشتری نسبت به فوماریک اسید است. همچنین نقطه ذوب مالئیک اسید خیلی کمتر از فوماریک اسید است. دلایل اختلاف این دو ماده در ساختار مولکولی این دو ماده است. فوماریک اسید به علت نزدیک بودن گروه های اسیدی نسبت به مالئیک اسید، امکان تشکیل پیوند هیدروژنی وجود دارد. به همین دلیل، نقطه ذوب فوماریک اسید بسیار بیشتر است و پایداری بیشتری نسبت به مالئیک اسید دارد. این دو ماده، یک ماده دو ظرفیتی است. مقدار اسیدی فوماریک اسید ۳٫۵ و ۴٫۵ و مقدار اسیدی مالئیک اسید ۱٫۵ و ۶٫۵ است.

در فوماریک اسید، به خاطر درگیری پیوندهای هیدروژن بین مولکول ها، این ماده حلالیت کمتری نسبت به مالئیک اسید دارد. اما در مالئیک اسید، پیوندهای هیدروژنی درگیر نیستند و در صورت مخلوط شدن با آب، پیوندهای هیدروژنی این ماده با هیدروژن های آب درگیر می شوند. از بین این دو ماده، بیشتر از فوماریک اسید استفاده می شود.

ویژگی های فیزیکی فوماریک اسید
فوماریک اسید به شکل بلورهای سفید رنگ است و یکی از دو ایزومر غیر اشباع دی کربوکسیلیک اسید است.

تولید فوماریک اسید
فوماریک اسید اولین بار از سوکسینیک اسید به دست آمده است. تولید سنتی این ماده از اکسیداسیون فورفورال با استفاده از کلرات و حضور کاتالیزگر به دست آمده بود.

تولید صنعتی این ماده از طریق ایزومراسیون مالئیک اسید محلول های آبی با قدرت اسیدی کم به دست می آید. مالئیک اسید نیز محصول تجزیه مالئیک انیدرید است و در حجم های بالا قابل استفاده است.

کاربردهای اسید فوماریک
صنایع غذایی
از اواسط قرن بیستم میلادی، از اسید فوماریک به عنوان ماده اسیدی کننده غذا در بسیاری از کشورها استفاده می شود. بیشترین استفاده از این ماده در قاره های اروپا، آمریکا و استرالیا است. اکنون از این ماده در بسیاری از مواد مانند نوشیدنی ها، پوینگ، دسر و پودرهای پخت وجود دارد. اسید فوماریک جایگزین مناسبی برای تارتاریک اسید و اسید سیتریک است. در چیپس های طعم دار از این ماده برای طعم دهندگی استفاده می شود. همچنین در عطرها و ترشیجات نیز استفاده می شود.

از این ماده برای این که مزه غذا بیشتر در دهان احساس شود نیز استفاده می شود. به همین خاطر از این ماده در محصولات لبنی مانند کشک مایع، شیر خشک، ماست طعم دار و پنیر وجود دارد. علاوه بر این، از این ماده در کنسروها و غذاهای فراوری شده نیز استفاده می شود. فوماریک اسید باعث ماندگاری بیشتر غذاها و مواد می شود. به همین علت، از این ماده در سوسیس، مربا و ژله و غذاهای کنسروی استفاده می شود. افزودن فوماریک اسید به نوشیدنی ها باعث تثبیت رنگ و طعم آنها می شود و ماندگاری آنها را نیز افزایش می دهد.

دارو
از متیل فومارات برای بیماران ام اس استفاده می شود. این دارو می تواند علائم بیماری کاهش دهد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.

کاربرد صنعتی فوماریک اسید
از فوماریک اسید در پلی استرهای غیر اشباع، رزین های آلکیدی، جوهرهای پرینت و بسیاری مواد دیگر استفاده می شود. همچنین این ماده باعث تثبیت رنگ ها می شود.

آن را از کجا تهیه کنیم؟
#کانال_قیمت_پرتوساخت
#تولید_بازرگانی_مواداولیه_غذایی_بهداشتی_دارویی

کانال قیمت
http://T.me/cake_koloocheh
اینستاگرام
http://Instagram.com/parto_sakht
سایت
www.adelhasani.com
تلفن
۰۲۱۴۴۳۳۰۷۴۰
۰۲۱۴۴۳۱۷۴۴۰
واتس آپ +۹۸۹۰۱۶۳۶۵۳۴۳ +۹۸۹۱۹۸۷۷۶۱۰۶

ارسال یک پاسخ